Nenne Palmé


Namn: Nenne Palmé.

Yrke: Affärsutvecklare.

Ålder: 64 år.

Favoritmaterial: Jag har ju jobbat med ull i alla år, men i det här sammanhanget måste jag nog säga att de högteknologiska material som Ludvig Svensson och FOV tar fram känns mycket spännande.

Ett bra exempel på högteknologisk väv: Ludvig Svensson i Kinna tillverkar en unik väv till solavskärmning där aluminium är ett av materialen. En 33 cl burk blir 200 kvadrat väv.

Vem är du?

”Jag har arbetat på olika företag i textilbranschen sedan 1970, fram till 1990 då jag och två kompanjoner köpte Väveriet i Uddebo. Vi sålde företaget till Ludvig Svensson hösten 2011. I det här projektet raggar jag upp materialsponsorer och producenter som skall tillverka det designerna tar fram. Egentligen heter jag förresten Sven, men jag har kallats Nenne sedan jag föddes – så jag har sedan länge insett det hopplösa i att kalla mig något annat.”

Vilken aspekt av Studio Re:design brinner du för?

”Det är väldigt viktigt att försöka göra något av spillmaterialet som blir över i textilindustrin. Under mina år har jag bland annat sett garn som blev felfärgat och vävnader som inte höll utlovad bredd – men som i övrigt uppfyllde alla kvalitetskriterier. Istället för att slänga spillet så vore det fantastiskt att kunna ta hand om det och ta fram produkter med liten materialåtgång.”

Vad hoppas du att projektet uppnår?

”Om vi senare i projektet kan sammanföra materialsponsorerna med producenterna så de kan inleda affärsmässiga relationer. Då kan dom producerande företagen kan börja tillverka och sälja produkterna till kanske unga nystartade företag inom Re:Design..”

uiqt|wB&pmvzqs5{|ijmzoHxzmkq{w5{mpmvzqs5{|ijmzoHxzmkq{w5{m