Våra museer, besöksmål och utställningar

Vi bjuder på en resa i tiden – från Big bang och livets utveckling via bronsålder, medeltid, och den moderna tidens historia till ekologiska perspektiv för en hållbar framtid. I våra samlingar kan du upptäcka både lokal natur- och kulturhistoria och föremål från hela världen.

Ladda hem eller beställ vår broschyr

Här kan du ladda hem vår broschyr med Västarvets besöksmål 

Vi gör Historien levande 
- svensk version (pdf)

History is Alive - In English (pdf)

Vill du beställa broschyren?

Kontakta Petra Borell, kommunikatör
E-post: petra.borell@vgregion.se

Samåkning mot nya upplevelser?

We Are Togehter är en samåkningstjänst för alla som är intresserade av kulturupplevelser i Västra Götaland. Bra för miljön, för tillgänglighet och för din privata ekonomi.

Gå in på sajten för att leta lediga platser eller för att lägga upp en egen körning. Klicka här för att komma till We Are Together.

Res vidare på webben

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Med våra museer och besöksmål vill vi göra historien levande och tillgänglig för så många som möjligt.

Nedan finns länkar direkt till Västarvets olika museer och besöksmål.

Västarvets besöksmål

Episkt - på riktigt!

Vi bjuder på en resa i tiden – från Big bang och livets utveckling på Göteborgs Naturhistoriska Museum till ekologiska perspektiv och hållbara material för framtiden hos Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.Under resans gång passerar du bronsåldern och dess världsunika hällristningar i Tanum, den dramatiska medeltiden i Lödöse, en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser i Forsvik samt 1800-talets idévärld och samlingar från hela världen på Vänersborgs museum.

Välkommen att göra en tidsresa tillsammans med oss!

Här kan du läsa mer om Västarvets museer och besöksmål:

Forsviks bruk
- levande historia i underskön miljö

Välkommen till en lika vacker som unik miljö med bruksjärnväg och industrihistoriska byggnader för smedja,gjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa.Forsviks bruk har en 600 år lång historia och är en del av den svenska industrins vagga.

Under sommaren visas Övergivna platser i Sverige och världen av Jan Jörnmark. I elva år har Jan Jörnmark dokumenterat övergivna platser i Sverige och världen och i utställningen kan du se bilder från hela den perioden. Det blir en fotoupplevelse som väcker känslor, minnen och inte minst tankar.

Forsviks bruk ligger 10 kilometer norr om Karlsborg invid Göta kanal. 

Läs gärna mer på Forsviks bruks webbplats.

Göteborgs Naturhistoriska Museum
- i närkontakt med vilda djur från hela världen 

I kanten av Slottsskogen mitt i Göteborgs gröna hjärta hittar du Göteborgs Naturhistoriska museum. Här kan du upptäcka det mesta mellan himmel och jord - komma i närkontakt med vilda djur från hela världen och uppleva berättelsen om universums ursprung och livets utveckling. Missa inte världens största monterade blåval, den afrikanska elefanten och andra uppstoppade kändisar i våra utställningar.

Missa inte den nya permanenta utställningen om livets historia och myllrande mångfald. Möt allt från uråldriga fossiler, spännande dinosaurieskelett och de vackraste fjärilar men också en och annan blodigel.

Under sommaren visas en utställning av naturfotografen Lisa Sihlberg - som reser över världen för att fotografera och dokumentera utrotningshotade arter och hotade naturområden.

Klicka här för att läsa mer på  Göteborgs Naturhistoriska museums webbplats.

Lödöse museum - Göteborgs medeltida föregångare

Lödöse var en av Sveriges största medeltida städer och föregångare till Göteborg. Museet visar bland annat ett spännande urval av de 500 000 medeltida fynd som gjorts vid de arkeologiska utgrävningarna i Lödöse.

I utställningarna möter du handelsmän och hantverkare, helgon och pilgrimer, kungar och drottningar, som berättar historien om livet i det medeltida Lödöse, staden som brann ner och byggdes upp flera gånger genom seklerna.

Missa inte heller årets utställning Pilgrim² - en förhöjd upplevelse om inre och yttre resor, som också visar de pilgrimsleder som korsar Lödöse. Dessutom visas en sommarutställning i museets örtagård, Flower Power - om blommor och växtsymbolik.

Lödöse museum ligger ca 4 mil norr om Göteborg längs med Göta älv. 

Läs gärna mer på Lödöse museums webbplats.

Slöjd & Byggnadsvård
- lust och inspiration med hållbara perspektiv

Välkommen till ett eldorado för dig som söker lust och inspiration med hållbara perspektiv!Här kan du klämma, känna, lukta, köpa, fråga och lära om material, tekniker och traditioner inom bland annat slöjd, hantverk, byggteknik och trädgård.

Under 2016 visas utställningen Bakom fasaderna - hållbara lösningar för hus och hem, som bygger på FAQ - de vanligaste frågorna om hur du renoverar på bästa sätt, väljer rätt material och använder hållbara och ekologiska metoder för ditt hus.

Du hittar oss vid Nääs slott i Lerums kommun, ca 3 mil öster om Göteborg och 2 mil väster om Alingsås

Läs gärna mer på Slöjd och Byggnadsvårds webbplats.

Vitlycke museum & Tanums Världsarv

Vitlycke museum är ett kunskaps- och upplevelsecenter i hjärtat av Tanums världsarv, ett område med närmare 500 hällristningsplatser. Här kan du gå med guide eller vandra fritt mellan hällarna och tolka de unika ristningarna. Under sommaren finns aktiviteter som kurser, arkeologiskola för barn och spännande nattvandringar. Bronsåldersgården är en upplevelse för alla sinnen med levande djur och natur.

I museets utställning kan du göra en tidsresa till bronsålderns värld, en dramatisk berättelse för hela familjen!

Läs gärna mer om Vitlycke museum och Tanums Världsarv här.

Vänersborgs museum
- ett British Museum i miniatyr

I Vänersborgs centrum bakom kyrkan ligger Vänersborgs museum som har Sveriges äldsta museimiljö. Följ spåren efter 1800-talets upptäcktsresande bland egyptiska mumier, afrikanska fåglar, kinesiskt porslin, europeisk konst, nordiska djur och mineraler.

Museets exotiska samlingar är ett fönster mot världen, här samsas nordiska djur med afrikanska lejon och Sveriges första vilt infångade alligator. Kliv in i en svunnen värld, som genom föremål, miljö och berättelser fortfarande känns märkligt levande.

Under sommaren 2016 visas !Nannys Skissbok på Vänersborgs museum. Utställningen ger en inblick i en tidigare okänd historia där barn från san-folket i norra Namibia från 1880-talet får ge sin bild av såväl förlust som rikedom – livshistorier från en svunnen tid men lika aktuella i dag. Materialet ingår i dag i ett arkiv vilket av UNESCO klassats som världsarv.

Klicka här för att komma till Vänersborgs museums webbplats.