Historiens vingslag i Närhälsans väntrum

Det handlar om hundratals fotografier från förr - alla med en historia att berätta. Nu samarbetar Västarvet och Närhälsan för att ge dig som besöker en mottagning ett mervärde.

Lekande barn i 60-talets Vänersborg. Baddräkter från förr på Bohusläns klippor. Tändsticksfabriken i Tidaholm - allt är exempel på vad du kan uppleva i många av Närhälsans väntrum runt om i Västra Götaland från slutet av maj. Bildspelen innehåller bilder dels från Västarvets digitala samlingar och dels från Alingsås museum, Bohusläns museum, Tidaholms museum och Ulricehamns museum. 

Bildspelen är en del av projektet Kultur och hälsa där besökarna på Närhälsans mottagningar i Västra Götaland ska kunna få med sig något extra från besöket - en möjlighet att uppleva regionens kulturarv. 

Att vara barn

Från hölass i Ed 1910 till potatisrivning i Hjärtum på 1920-talet och vidare till en sandlåda i Vänersborg på 1960-talet. Den här filmen berättar om gårdagens barndom i Västra Götaland.

Från bandyderby till ålfiske
Nej, allt var inte bara arbete och allvar i gårdagens Västra Götaland. De här fotografierna visar lek, sport och fritid i regionen under framför allt det tidiga 1900-talet. 
 

Fabrikerna som formade framtiden
Det här bildspelet berättar om industrin i Västra Götaland från 1800-talet och framåt. Vi rör oss från Vulcans tändsticksfabrik i Tidaholm till Stigens yllefabrik i Färgelanda, till Dösebacka grustag i Kungälv och till många, många andra platser i regionen.
 

Jorden, skogen, livet
Lantbruket, skogsbruket och landskapet har förändrats radikalt de senaste 200 åren. De här fotografierna berättar om just de förändringarna i Västra Götaland.
 

Mer räkor - Bohusfiskare i bilder
Fisket i Bohuslän under 1900-talet är väl skildrat i fotografisk form, och i det här bildspelet får vi uppleva vardagen, båtarna och miljöerna ur många olika perspektiv. 
 

Bygga båt och packa sill
Det här bildspelet handlar om industrin i Bohuslän under förra århundradet. Fotografierna kommer dels från Västarvets digitala samlingar, dels från Bohusläns museum.