Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


Häng med på Europaveckan - med ny bordsryttare

Lördagen den 9 maj firas Europadagen av alla EU-länder. Många kommuner och skolor tar tillfället i akt och firar "Europaveckan" hela vecka 19.
Nu kan även skollunchen vara med i firandet! Ladda ned, printa ut, vik, laminera eller fäst på väggen för att uppmärksamma olika skolmatskulturer.

Ta del av Europaveckans bordsryttare här>>

Fler bordsryttare med internationell prägel finner du här>>


Linas MåltidspedagogikBarn i kök 

- Linas fem bästa tips!

Vid två tillfällen i vår, den 25 mars och den 21 april, har ett 50-tal förskolekockar och förskolepedagoger i Skolmatsakademin fått möjligheten att gå den mycket uppskattade utbildningsdagen "Måltidspedagogik - barn i köket". Dagen har hållts av utbildare Susanne Thorén och Hanna Sepp från Läromat AB samt måltidspedagogerna Petter Jonsson & Lina Andersson Fasth.

Är du sugen på att ta måltidspedagogiken ett steg längre? Vill du ha med dig barnen in i köket men är osäker på hur och vart du ska börja? Inga konstigheter - här kommer erfarna Linas fem bästa tips för att lyckas med barn i kök! Ta del av tipsen här >>

Åhörarkopior från dagen finner du på Måltidspedagogik.se>> (längst ned på sidan)


Mer inspiration - möt Edvin som veckans kock

Att låta barn vara med i köket och laga mat är både lärorikt och roligt. Hur det kan gå till visas i Livsmedelsverkets film om Edvin som veckans kock. I filmen är femåriga Edvin veckans kock på sin förskola och lagar mat tillsammans med den ordinarie kocken. Se filmen, hitta råd och annat material för måltider i förskolan på Livsmedelsverkets hemsida>>


Busiga barnen tänker och tycker - skolmat!

Barnens bästa tips till de som jobbar i köket: 

 1. "Dem ska se till så att det inte är så mycket grönsaker i maten."
 2. "Dem ska inte vara för stressade så att de kanske råkar hälla i för mycket saker."
 3. "Dem ska inte vara för stressade så att det inte hamnar nått hårstrå i maten... eller nått sånt."
 4. "Dem kan lägga upp mindre portioner i själva de här tallrikarna där man tar maten ifrån för att oftast ibland när man kommer så är maten inte riktigt varm - för att den har legat framme alldeles för länge."

Dessa tankar, tips och råd och mycket mycket mer får du om du tar 7 minuter och lyssnar på busiga barnens podcast producerad och skapad av ett gäng fjärde-klassare från Höllviken. Busiga barnens podcast>>


Stort grattis till bästa Matglädjeskola Arla Guldko 2015

Brunnsboskolan,  Norra Hisingen

Juryns motivering till Brunnsboskolans vinst:
Här är transparens och dialog lika naturligt som god vällagad mat. En neutral frizon, där alla möts på lika villkor. Här upplever vi den nya svenska skolmåltiden i en levande miljö med en unik matglädje, där alla är delaktiga.

Läs mer om den prestigefyllda tävlingen, de andra finalisterna och vinnarna, inklusive vinnaren av bästa matglädjeförskola, på Arla Guldko-sidan>>


Tävlingsdags!

Skolmatsakademin tävlar ut två eftertraktade deltagarplatser till World Environmental Education Congress (WEEC2015) den 29 juni - 2 juli i Göteborg i år. Tävlingen vänder sig till engagerade lärare och pedagoger med intresse av miljö och hållbar utveckling.
Sprid gärna tävlingsinbjudan i era skolor eller tag chansen att tävla själv!
Senast den 20 maj vill vi ha in alla tävlingsbidragen.
Mer info och tävlingsinstruktioner finner ni i denna tävlingsinbjudan>>

WEEC

 

Ni har väl inte heller missat att skolor i Västra Götaland har chansen att delta i WEECs ekologiska recepttävling under våren? Det vinnande skolteamet blir inbjudna till kongressmiddagen och får dessutom sina vinnande recept tillagade. Läs mer på weec2015.org


Skolmat och skolprestation

Vi lägger ner mer pengar på skolluncher än läromedel vilket innebär att det är slöseri med skolans resurser att inte engagera sig i att skapa de bästa förutsättningarna för elevers kostvanor - så resonerar 3 svenska skolledare som gjorde en intervjustudie bland lärare och elever i årskurs 9. Vill du veta mer?
Ta del av studierapporten här>>


Inbjudan till nätverksträff 12/5!

Nu är det äntligen dags för vårens nätverksträff. Vi träffas tisdagen den 12 maj på Hotell Eggers i Göteborg.
Dagen är för Skolmatsakademins medlemskommuner och stadsdelar, är kostnadsfri och vänder sig till nätverkets kontaktpersoner med inbjuden gäst såsom kommunikatör, informatör, kollega ansvarig förkommunikation eller annan intresserad. 

Mer info och anmälan hittar ni i Kalendariet>>


Vill du få en sockerchock?

Vi har uppdaterat vår bordsryttare med sockertema och fokuserar nu enbart på det tillsatta sockret.

Ladda ned den "nya" sockerchocksbordsryttaren här>>

Alla bordsryttare finner du som vanligt här>>


Tanka hjärnan med ny inspiration och kunskap hos våra vänner

Är det dags att fylla på i kunskapsförrådet?
Vi har gjort jobbet åt er och samlat de absolut hetaste utbildningarna, kurserna och seminarierna på ett och samma ställe:

 • YH-utbildning - Nu utbildas arbetsledare i storkök i hela vårt avlånga land. Från Lund i söder till Luleå i norr. Sugen på att ta ytterligare ett steg i karriären? Anmäl dig till utbildningen "Arbetsledare i storkök". Läs mer hos Nationellt Centrum för Måltiden om utbildningen som ges tillsammans med  Gastronomihögskolan>>
 • YH-utbildning - Nu är ansökan öppen till Köksmästarutbildning i Södertälje med fokus på ekologi- och hållbarhetsperspektivet!. Läs mer om utbildningen som har sista ansökningsdag den 13 maj>>
 • Seminarium - SPs Kunddag Livsmedel går av stapeln i Lund den 21 April. Framtidens livsmedel - utmaningar och möjligheter. Hur säkerställer branschen konkurrenskraften och tillväxten i framtiden? En kostnadsfri dag, läs mer om programmet på www.spdagarna.se.
 • Seminarium – Att kommunicera smak. Arrangeras av Nordic Taste and Flavour Center 21/5. Läs mer här>>
 • Kurs - Smaka på kemi. Arrangeras av Nordic Taste and Flavour Center 3/6. Läs mer här>>
 • Workshop med heta bönor! EatBeat kommer dit ni är - boka en kostnadsfri 1,5 h - 3 h workshop där du och din personal lär er mer om Beat bönmassa och vad som går att göra utav den. Kontakta Karin Almonte för mer info och intresseanmälan.
 • Konferens - Välkommen till en internationell träff om hållbar livsmedelsproduktion den 20 maj i Ytterjärna, Södertälje. BERAS International presenterar konceptet "Östersjövänlig mat".  Bland annat på programmet: Hur kan man som kommun ställa om – och vad innebär det? Södertälje kommun berättar om hur man – utan ökade kostnader – har ställt om till Östersjövänlig mat. Mer info här>>

Kommuner som är medlemmar i SkolmatsakademinVi växer och blir fler – Välkomna alla nya! 

I år är vi fler kommuner och stadsdelar än någonsin som utgör Skolmatsakademin. Ett varmt välkomna till ett nytt år hälsar jag alla "gamla" medlemmar och ett extra varmt välkomna till våra nya medlemmar för i år: 

 • Essunga kommun
 • Färgelanda kommun
 • Gullspångs kommun
 • Karlsborgs kommun
 • Kungälvs kommun och sist men inte minst
 • Trollhättans Stad

Dessutom har Skolmatsakademin bytt kontor och vi har nya kontaktuppgifter. Vill du komma i kontakt med oss så hittar du våra nya kontaktuppgifter här>>


Vårmeny exempelDet våras för skolmaten – nya menymallar finns för nedladdning

Se vårmeny som en större bild här >>

Ladda ner vårmeny som A4 Word-mall här >>


Ladda ner vårmeny som A3 Word-mall här >>

 

 

 


Fisk appFiskguiden 2015 – nu även som app

Vill du ha reda på vilka firrar som är gröna, gula och röda? 
WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns i år även som app.

Med Fiskguiden i din telefon har du alltid de senast uppdaterade råden nära till hands – här kan du se hur appen fungerar, ladda ner den gratis och du hittar även Fiskguiden i pdf-format, precis som vanligt ! 

 Kvinnliga kockarVesta – Kocknätverket för kvinnor

Med hjälp av Västra Götalandsregionen har Vesta dragits igång, ett kocknätverk för kvinnor. Vesta är härdens gudinna vars eld aldrig fick slockna.


I Facebookgruppen Vesta pratar skolkockar, krögare, producenter och journalister om måltidsbranschen i Västra Götaland. Syftet är att ge kvinnor ett ökat branschnätverk, att göra dem mer synliga i media och att lyfta varandra. Ett forum för idéutbyte och på sikt kan det bli träffar på olika teman som mentorskap, kocktävlingar och nätmobbing. 
Gå med du också!

Med vänliga hälsningar
Alice Brax genom Skolmatsakademin 


Hej Skolmat

Hej Skolmat!

Nu finns verktyg för att använda själva skolmåltiden som ett praktiskt läromedel. Materialet heter ”Hej Skolmat!” och riktar sig till skolrestauranger, lärare och elever i åk 4-6. Materialet består av faktatexter, lärarhandledningar och övningar, där övningarna är kopplade till läroplansmålen för flera av ämnen, exempelvis hem- och konsumentkunskap, svenska och kemi. Till övningarna finns även en affisch och en bordsryttare att beställa.

Gör skollunchen till en viktig del av utbildningen. Ta del av materialet >>


diagramSnart blir det lättare att laga klimatsmart

Datorstöd för kostplanering och näringsberäkning används i de flesta offentliga storköken. Nu har turen kommit till att skapa ett datorstöd för klimatsmarta måltider!

Läs mer om projektet som redan är igång >>


Logo Vi är med

Skolmatsakademins loggor – nu för nedladdning

Nu finns Skolmatsakademins loggor för nedladdning i olika upplösningar. Vill du göra en snygg trycksak eller digital presentation?

Klicka här >>

 


Tema förskola

Ta hjälp av barnen!

På förskolan Citronfjärilen i Trollhättan är det barnen själva som lägger grunden till bra matvanor.

Se inslaget från Västnytt den 9 december 2014 >>


Hållbara måltiderÖrebro län avrundar projekt för hållbara måltider

Under 2014 satsade Örebros län på projektet Hållbara måltider, som har verkat för att göra de offentliga måltiderna i länet mer klimatsmarta. Sammanlagt har 50 personer från 13 offentliga kök i länet deltagit. Slutresultat: ökad kunskap och förståelse, nya metoder och arbetssätt samt en bok med kökens bästa vegetariska recept.

Skolmatsakademin pratade med projektledare Elsa Fries >>


Skolmåltid kvalitet

Ny funktion för ännu bättre skolmåltider

Det webbaserade kvalitetsverktyget SkolmatSverige kom i höstas med en ny efterlängtad funktion. Syftet är att hjälpa kostchefer i kommunerna att följa upp och utveckla skolmåltidsverksamheten. Med den nya funktionen kan den som är ansvarig få en helhetsbild och en resultatrapport över kvaliteten på kommunens skolmåltider.

Läs mer >>


Svensk flaggaTry Swedish!

Sverige är ett av endast fyra eller fem länderna i världen som erbjuder gratis skollunch till alla elever oberoende av föräldrarnas inkomst. Snart kanske vi till och med kan exportera detta unika koncept! Try Swedish är webbplats med en öppen inbjudan från Sverige till resten av världen att utforska vår matkultur. Under rubriken Schooled in Food får besökarna följa med till det svenska skolköket, här representerat av kocken Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge.

Följ med du också >>


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland.


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBsizqv5ituwv|mH{itm{{}xxwz|5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH%vizi5{m}tzqsi5jz}vvH%vizi5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{m