Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


Ökad mångfald i skolrestaurangerna

Bordsryttare tema mångfald

Den 27 november är det dags för seminariet ”Mångfald i vardagen – krock eller möte” i Göteborg. Intresset är stort och redan nu är så gott som samtliga platser bokade. Men inte nog med det. Nu släpper vi även fyra nya bordsryttare på temat mångfald: Muslimska måltiden, Judiska måltiden, Världens frukostar och Den svenska matkulturen.

Bordsryttare mall i Word att ladda nerPlus en bordsryttarmall som gör det möjligt att göra egna bordsryttare.

Ladda ner bordsryttare och bordsryttarmall här >>

Ps!

Spana gärna in den nya versionen av Skolmatsakademins enkla powerpoint – nu med ökad mångfald. Vill du komponera ihop din egen powerpoint? Välj valfria motiv ur vår bildbank!

Ladda ner powerpointmall här >>

Skolmatsakademins bildbank >>


Vinter och julmenyerLadda ner Skolmatsakademins jul- och vintermenyer!

Nu med julmeny som Wordmall.

 

 

 

 Skolmåltid kvalitet

Ny funktion för ännu bättre skolmåltider

Det webbaserade kvalitetsverktyget SkolmatSverige har äntligen kommit med en ny efterlängtad funktion. Syftet är att hjälpa kostchefer i kommunerna att följa upp och utveckla skolmåltidsverksamheten. Med den nya funktionen kan den som är ansvarig få en helhetsbild och en resultatrapport över kvaliteten på kommunens skolmåltider.

Läs mer >>


Extra biljettsläpp!

Eftermiddagsseminariet om neuropsykiatriska diagnoser och skolmåltiden den 2 december blev snabbt fullbokat. Därför har vi nu bytt utbildningslokal så att vi kan ta emot ännu fler deltagare.

Läs mer och anmäl dig här >>


Webbinarium

Missade du webbinariet om Mat och Miljö?

Nu får du chansen igen! Hållbar utveckling i Väst höll nyligen ett webbinarium på temat Mat och Miljö. Medverkade gjorde bland andra Ann-Christine Gustafsson, kostchef i Mariestads kommun, som delade med sig av sitt framgångsrecept för att få in fler lokala producenter i sin upphandling.

Var med om webbinariet här >>


Svensk flaggaTry Swedish!

Sverige är ett av endast fyra eller fem länderna i världen som erbjuder gratis skollunch till alla elever oberoende av föräldrarnas inkomst. Snart kanske vi till och med kan exportera detta unika koncept! Try Swedish är webbplats med en öppen inbjudan från Sverige till resten av världen att utforska vår matkultur. Under rubriken Schooled in Food får besökarna följa med till det svenska skolköket, här representerat av kocken Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge.

Följ med du också >>


Antonia AnderssonSkolmatsakademin får förstärkning

Antonia Andersson studerar tredje och sista året på Måltidsprogrammet vid Örebro universitet i Grythyttan. Under november – december kommer hon att göra en sammanställning och utvärdering av de kostpolicyer som finns avseende andel ekologiska livsmedel och hur de ekonomiska satsningarna ser ut i våra medlemskommuner och i regionen i stort. Denna sammanställning kan leda till ett bättre gemensamt utvecklingsarbete för nätverket i framtiden.

Läs intervjun med henne >>


Här är det fritt fram att leka med maten!
Tema förskola Citronfjärilen

Genom en unik utbildning får 12 stycken pedagoger och kockar från 7 olika förskolor i landet testa på att integrera mat och måltider i förskolans verksamhet på ett helt nytt sätt. Med de rätta pedagogiska kunskaperna ska mat och måltider användas för att uppnå läroplanens mål, för visst är mat både kemi, fysik, matematik och språk? Skolmatsakademin har haft det stora nöjet att få hälsa på hos två av förskolorna där det experimenterades och lektes fritt med alla sinnen

Läs om Förskolan Citronfjärilen, Lextorp i Trollhättan

Läs om Förskolan Stjärnan, Hogstorp i Uddevalla


Höstmeny exempelHöstens meny-mall är här

Höstmenyn finns som mall i Word i A4 format och A3 format.

Du skriver in din egen text i Word.

Ladda ner A4 mall


Ladda ner A3 mall

Här visar vi hur höstmenyn kan se ut när man har lagt in veckans meny!

Klicka på bilden för att se en större bild på vårt exempel på höstmeny.

Missa inte heller vår bordsryttare med Hösttemat Skördefest

- ladda ner den här!


Bamse tidningTa hjälp av Bamse

Nu har en specialutgåva av Bamse-tidningen på temat mat och hälsa tagits fram av folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, tillsammans med kommunerna i Västra Götaland. Specialutgåvans innehåll bygger på "Hälsoraketen - metodhandbok för hälsofrämjande och förbyggande insatser mot livstilsrelaterad ohälsa hos barn". Använd Bamse-tidningen gärna som verktyg för att få igång samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare.

Läs mer om Bamse-tidningen här >>


SIK-seminarierFyll kalendern med kunskap och inspiration!

Livsmedelsverkets branschdagar

Den 11-12 november är det dags för avrundning av projektet Nationellt kompetenscentrum för offentliga måltider. Välkommen till Stockholm och två riktigt intressanta heldagar med tillfälle att umgås med hundratals kollegor från hela landet.

Läs mer och anmäl dig här!

Laga mindre – njut mer

Hur ökar vi måltidsupplevelsen och samtidigt blir mer miljösmarta? Boka in dig på Skolmåltiden – för mål i tiden, seminariet som kan minska er överproduktion av mat och mer därtill. Välj Örnsköldsvik 21 oktober eller Göteborg 6 november.

Ladda ner program och inbjudan här >>


Välkommen till en spännande höst med Skolmatsakademin

Ulrikas sommarkänslaNu är det mycket som kokar i grytorna och vi har en spännande höst framför oss. Nätverket fortsätter arbetet med temat hållbarhet och vi hoppas starta terminen med att ta fram det perfekta receptet på klimatsmart skolmat under våra fullsatta utbildningsdagar 2-3 september. Samarbetsprojekt mellan skola och kök puttrar på lovande och måltidspedagogik håller på att bli vardagsmat på förskolor runt om i landet. Ett flertal intressanta föreläsare inom olika ämnen är redan inbokade till SMAKs seminarier i höst och fler utlovas.

Vad mer kan man önska? Ja, vad mer önskar våra medlemmar? Hör gärna av er till mig med idéer, önskemål och tankar. Med dessa rader vill jag önska att vi alla, oavsett yrke tar med oss känslan av sommar och möjligheter in i höstens arbete och att vi fortsätter sträva efter att ge våra barn och ungdomar världens bästa förutsättningar genom att servera världens bästa skolmåltider.Och du – till dess hittar ni mig på Den smakfulla bloggen med ena foten i nuet och andra foten redan inne i planeringen för 2015.

P.S. Du vet väl att du sedan i våras även hittar Skolmatsakademin på Facebook & Twitter (länk)

Vid pennan // Ulrika på Skolmatsakademin


Duka upp till Hållbar klimatskolmat med sprillans nya klimatbordsryttare

Klimatsmarta bordsryttare
Ladda ner våra nya klimatsmarta bordsryttare:
Hur klimatsmart blev du idag?
Varmt eller kallt?

Klimatsmart mat bordsryttareTema klimatsmart

Du hittar alla klimatbordsryttare här eller under Inspirationsmaterial.

Håll utkick! Bordsryttare på temat Förskola och Mångfald kommer under hösten


Soliga nyheter om skolmaten

Hur mycket investerar Sveriges kommuner i skolmaten? Är halvfabrikatens tid förbi? Vad händer på den ekologiska skolmatsfronten?
Skolmatens Vänner har nyligen genomfört en omfattande kartläggning som visar att skolmåltiderna aldrig har varit så bra som nu. Exempelvis läggs nu i genomsnitt 9,98 kronor per elev och måltid medan andelen ekomat har ökat till nästan 20 procent.

Klicka här och läs rapporten >>


Borås stad leder överenskommelse om minskat matsvinn!

Anette Fleischer är verksamhetsutvecklare inom kost i Borås Stad och leder överenskommelsen Minskat matsvinn från planering till servering. Syftet med överenskommelsen är att minska överproduktionen i storköken, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. 17 kommuner, Västra Götalandsregionens kostverksamhet och Göteborgs universitet deltar.

Läs mer här >>


Göteborg mot 100% ekologiskt kött…

Hur möter ni utmaningen, Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg och bollplank till stadens kostchefer?

–Volymerna på ekologiskt kött ska finnas, men det måste fungera praktiskt också, i köken. När det gäller ekologisk kyckling finns endast en uppfödare i landet, det gör att tillgången är begränsad. Sammanfattningsvis tycker jag att det är positivt att kommunfullmäktige i vår stad har tagit ställning för ekologiskt kött, att de sticker ut hakan med detta beslut. Men vi får ta ett steg i sänder på vår väg för att uppnå målet.

Vill du veta mer om Måltid Göteborg, skicka ett mail till Kristina Magnusson här >>


Ekomatscentrum diagram 25 %Snart i mål!

Ekomatcentrum har summerat 2013 års ekologiska inköp i offentlig sektor. Futtiga två procent återstår.
Läs pressmeddelandet >>

Borlänge och Lund toppar Ekomatsligan

Läs pressmeddelandet och se vilken ligaplats din kommun ligger på >>

 

Diagram från Eko-Mat Centrum

 


KorUnga vill veta matens ursprung

Läs Jordbruksverkets undersökning bland ungdomar här >>

 

 

 Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götala


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m