Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


Här är det fritt fram att leka med maten!
Tema förskola Citronfjärilen

Genom en unik utbildning får 12 stycken pedagoger och kockar från 7 olika förskolor i landet testa på att integrera mat och måltider i förskolans verksamhet på ett helt nytt sätt. Med de rätta pedagogiska kunskaperna ska mat och måltider användas för att uppnå läroplanens mål, för visst är mat både kemi, fysik, matematik och språk? Skolmatsakademin har haft det stora nöjet att få hälsa på hos två av förskolorna där det experimenterades och lektes fritt med alla sinnen.

Läs om Förskolan Citronfjärilen, Lextorp i Trollhättan

Läs om Förskolan Stjärnan, Hogstorp i Uddevalla


Måltidens dag 2014Måltidens dag den 16 oktober!

I år firar vi Måltidens Dag 16 oktober med extra fint material från ett Friskare Sverige. Gör som många andra kommuner och uppmärksamma denna matglada dag!
Exempelvis firar Vara genom att bjuda alla matgäster på pannkaka eller dessert och i Lidköping hyllar man Skaraborgs nationalrätt: Grynkorven dagen till ära.
Vad gör ni? Det går fortfarande att anmäla in aktiviteter så anmäl er här!

 

Ladda ner A2 (50 x 70 cm) affisch till Måltidens Dag här

Ladda ner A3 affisch till Måltidens Dag här

Ladda ner A 4 Brickunderlägg till Måltidens Dag här

Ladda ner A4 Bordsryttare (tre bordsryttare i pdf-filen) till Måltidens Dag här

Läs mer om Ett Friskare Sverige och Uppmärksamhetsveckan på facebook här

Kör hela Hälsoraketen under Uppmärksamhetsveckan!

Idefics bordsryttare

Du hittar Idefics fem bordsryttare här


Sprillans nya klimatbordsryttare

Klimatsmarta bordsryttare
Ladda ner våra nya klimatsmarta bordsryttare:
Hur klimatsmart blev du idag?
Varmt eller kallt?

Håll utkick! Bordsryttare på temat Förskola och Mångfald kommer under hösten.


Höstmeny exempelHöstens meny-mall är här

Höstmenyn finns som mall i Word i A4 format och A3 format.

Du skriver in din egen text i Word.

Ladda ner A4 mall


Ladda ner A3 mall

Här visar vi hur höstmenyn kan se ut när man har lagt in veckans meny!

Klicka på bilden för att se en större bild på vårt exempel på höstmeny.

Missa inte heller vår bordsryttare med Hösttemat Skördefest

- ladda ner den här!


Bamse tidningTa hjälp av Bamse

Nu har en specialutgåva av Bamse-tidningen på temat mat och hälsa tagits fram av folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, tillsammans med kommunerna i Västra Götaland. Specialutgåvans innehåll bygger på "Hälsoraketen - metodhandbok för hälsofrämjande och förbyggande insatser mot livstilsrelaterad ohälsa hos barn". Använd Bamse-tidningen gärna som verktyg för att få igång samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare.

Läs mer om Bamse-tidningen här >>


Aktivitetsprogram

Stenkoll på hösten

Under hösten duggar utbildningsdagarna tätt. Nu närmar sig två spännande aktiviteter att anmäla sig till:
Nätverksträff 5 november och Mångfaldsseminarium 27 november!

Läs mer och anmäl dig på Kalendariet.

Har du sett hela höstprogrammet?

Bli en fena på marknadsföring, printa ut programmet, sätt upp det på anslagstavlorna och sprid det bland dina kollegor.

Du hittar den här


Webbinarium Mat och miljö

Den 20 oktober kl. 14.00 är det dags för nästa webbinarium om mat och miljö i regi av Hållbar utveckling i Väst.
Webbinariet vänder sig till kostansvarig, måltidspersonal, politiker, miljöstrateg eller andra tjänstemän med intresse för frågor kring mat och miljö.


Läs mer om webbinariet här

Ladda ner inbjudan här
 
OBS Sista anmälningsdag är den 14 oktober!


SIK-seminarierFyll kalendern med kunskap och inspiration!

Livsmedelsverkets branschdagar

Den 11-12 november är det dags för avrundning av projektet Nationellt kompetenscentrum för offentliga måltider. Välkommen till Stockholm och två riktigt intressanta heldagar med tillfälle att umgås med hundratals kollegor från hela landet.

Läs mer och anmäl dig här!

Skolmåltiden – mer än bara mat!

Vad kan bli bättre i er verksamhet? Välkommen att ta del av 2,5 års utvecklingsarbete inom skolmåltiden! Den 7 oktober serverar SIK forskningsresultat med massor av nyttigt vetande i Göteborg. Kostchef, rektor eller politiker?

Ladda ner program och inbjudan här >>

Laga mindre – njut mer

Hur ökar vi måltidsupplevelsen och samtidigt blir mer miljösmarta? Boka in dig på Skolmåltiden – för mål i tiden, seminariet som kan minska er överproduktion av mat och mer därtill. Välj Örnsköldsvik 21 oktober eller Göteborg 6 november.

Ladda ner program och inbjudan här >>


Välkommen till en spännande höst med Skolmatsakademin

Ulrikas sommarkänslaNu är det mycket som kokar i grytorna och vi har en spännande höst framför oss. Nätverket fortsätter arbetet med temat hållbarhet och vi hoppas starta terminen med att ta fram det perfekta receptet på klimatsmart skolmat under våra fullsatta utbildningsdagar 2-3 september. Samarbetsprojekt mellan skola och kök puttrar på lovande och måltidspedagogik håller på att bli vardagsmat på förskolor runt om i landet. Ett flertal intressanta föreläsare inom olika ämnen är redan inbokade till SMAKs seminarier i höst och fler utlovas.

Vad mer kan man önska? Ja, vad mer önskar våra medlemmar? Hör gärna av er till mig med idéer, önskemål och tankar. Med dessa rader vill jag önska att vi alla, oavsett yrke tar med oss känslan av sommar och möjligheter in i höstens arbete och att vi fortsätter sträva efter att ge våra barn och ungdomar världens bästa förutsättningar genom att servera världens bästa skolmåltider.Och du – till dess hittar ni mig på Den smakfulla bloggen med ena foten i nuet och andra foten redan inne i planeringen för 2015.

P.S. Du vet väl att du sedan i våras även hittar Skolmatsakademin på Facebook & Twitter (länk)

Vid pennan // Ulrika på Skolmatsakademin


Bloggfest!

Den smakfulla bloggenNu är Den smakfulla bloggen igång efter en lång och härlig sommarsemester. Gamlestadsskolan i östra Göteborg startade höstterminen med att bjuda skolans alla lärare och elever på grillfest. Välkommen till grillfesten på bloggen!


Klimatsmart mat bordsryttareTema klimatsmartDuka upp till Hållbar klimatskolmat

I början av september drar utbildningen i Hållbar klimatskolmat igång.

Läs mer på Kalendariet här

Låt eleverna hänga på utbildningen genom våra klimatsmarta bordsryttare! Du hittar dem här eller under Inspirationsmaterial.


Soliga nyheter om skolmaten

Hur mycket investerar Sveriges kommuner i skolmaten? Är halvfabrikatens tid förbi? Vad händer på den ekologiska skolmatsfronten?
Skolmatens Vänner har nyligen genomfört en omfattande kartläggning som visar att skolmåltiderna aldrig har varit så bra som nu. Exempelvis läggs nu i genomsnitt 9,98 kronor per elev och måltid medan andelen ekomat har ökat till nästan 20 procent.

Klicka här och läs rapporten >>


Borås stad leder överenskommelse om minskat matsvinn!

Anette Fleischer är verksamhetsutvecklare inom kost i Borås Stad och leder överenskommelsen Minskat matsvinn från planering till servering. Syftet med överenskommelsen är att minska överproduktionen i storköken, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. 17 kommuner, Västra Götalandsregionens kostverksamhet och Göteborgs universitet deltar.

Läs mer här >>


Göteborg mot 100% ekologiskt kött…

Hur möter ni utmaningen, Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg och bollplank till stadens kostchefer?

–Volymerna på ekologiskt kött ska finnas, men det måste fungera praktiskt också, i köken. När det gäller ekologisk kyckling finns endast en uppfödare i landet, det gör att tillgången är begränsad. Sammanfattningsvis tycker jag att det är positivt att kommunfullmäktige i vår stad har tagit ställning för ekologiskt kött, att de sticker ut hakan med detta beslut. Men vi får ta ett steg i sänder på vår väg för att uppnå målet.

Vill du veta mer om Måltid Göteborg, skicka ett mail till Kristina Magnusson här >>


Ekomatscentrum diagram 25 %Snart i mål!

Ekomatcentrum har summerat 2013 års ekologiska inköp i offentlig sektor. Futtiga två procent återstår.
Läs pressmeddelandet >>

Borlänge och Lund toppar Ekomatsligan

Läs pressmeddelandet och se vilken ligaplats din kommun ligger på >>

 

Diagram från Eko-Mat Centrum

 


KorUnga vill veta matens ursprung

Läs Jordbruksverkets undersökning bland ungdomar här >>

 

 

 



Måltiderna på förskolan kan vara dagens höjdpunkter

Läs en sammanfattning av Livsmedelsverkets råd, Bra mat i förskolan >>

 


Bra mat i skolanNya upplagan av Bra Mat i Skolan

Livsmedelsverket har fräschat upp råden Bra Mat i Skolan.

Läs den nya versionen här >>

 

 

 


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m