Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


 

Back to school


Välkommen till en spännande höst med Skolmatsakademin

Ulrikas sommarkänslaNu är det mycket som kokar i grytorna och vi har en spännande höst framför oss. Nätverket fortsätter arbetet med temat hållbarhet och vi hoppas starta terminen med att ta fram det perfekta receptet på klimatsmart skolmat under våra fullsatta utbildningsdagar 2-3 september. Samarbetsprojekt mellan skola och kök puttrar på lovande och måltidspedagogik håller på att bli vardagsmat på förskolor runt om i landet. Ett flertal intressanta föreläsare inom olika ämnen är redan inbokade till SMAKs seminarier i höst och fler utlovas.

Vad mer kan man önska? Ja, vad mer önskar våra medlemmar? Hör gärna av er till mig med idéer, önskemål och tankar. Med dessa rader vill jag önska att vi alla, oavsett yrke tar med oss känslan av sommar och möjligheter in i höstens arbete och att vi fortsätter sträva efter att ge våra barn och ungdomar världens bästa förutsättningar genom att servera världens bästa skolmåltider.Och du – till dess hittar ni mig på Den smakfulla bloggen med ena foten i nuet och andra foten redan inne i planeringen för 2015.

P.S. Du vet väl att du sedan i våras även hittar Skolmatsakademin på Facebook & Twitter (länk)

Vid pennan // Ulrika på Skolmatsakademin


Bloggfest!

Den smakfulla bloggenNu är Den smakfulla bloggen igång efter en lång och härlig sommarsemester. Gamlestadsskolan i östra Göteborg startade höstterminen med att bjuda skolans alla lärare och elever på grillfest. Välkommen till grillfesten på bloggen!


Klimatsmart mat bordsryttareTema klimatsmartDuka upp till Hållbar klimatskolmat

I början av september drar utbildningen i Hållbar klimatskolmat igång.

Läs mer på Kalendariet här

Låt eleverna hänga på utbildningen genom våra klimatsmarta bordsryttare! Du hittar dem här eller under Inspirationsmaterial.


Aktivitetsprogram

Stenkoll på hösten

Under hösten duggar utbildningsseminarierna tätt. Bli en fena på marknadsföring, printa ut utbildningsmenyn, sätt upp den på anslagstavlorna och sprid den bland dina kollegor.

Du hittar den här


Barn och mat så in i Norden

Fram till 12 september kan man anmäla sig till träffen som BoMIN (Barn och mat så in i Norden) och Ny Nordisk Mat arrangerar. Projekt från Finland står i fokus, med praktiskt utbyte av erfarenheter med fokus på smakövningar. Och ett nytt måltidspedagogiskt material lanseras: "Kan fiskpinnar simma".

Läs mer på bomin.se

Ladda ner programmet


Ett friskare SverigeEtt friskare Sverige – nu på Facebook!

I år firar vi Måltidens Dag 16 oktober med extra fint material från ett Friskare Sverige. Och ni kan fira lugnt hela vecka 42 som är årets uppmärksamhetsvecka för goda matvanor, rörelse och annat som friskar upp tillvaron.

 

Ladda ner A2 (50 x 70 cm) affisch till Måltidens Dag här

Ladda ner A3 affisch till Måltidens Dag här

Ladda ner A 4 Brickunderlägg till Måltidens Dag här

Ladda ner A4 Bordsryttare (tre bordsryttare i pdf-filen) till Måltidens Dag här

Läs mer om Ett Friskare Sverige och Uppmärksamhetsveckan på facebook här

Kör hela Hälsoraketen under Uppmärksamhetsveckan!

Idefics bordsryttare

Du hittar Idefics fem bordsryttare här


Välkommen till Skolmatsakademins eftermiddagsseminarium om neuropsykiatriska diagnoser och skolmåltiden!

Nu släpper vi platserna till höstens eftermiddagsseminarium om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (exempelvis ADHD, Damp, Autism m.m) och kost/måltid – med särskilt fokus på skolmåltiderna.

 Läs mer och anmäl dig här >>


Soliga nyheter om skolmaten

Hur mycket investerar Sveriges kommuner i skolmaten? Är halvfabrikatens tid förbi? Vad händer på den ekologiska skolmatsfronten?
Skolmatens Vänner har nyligen genomfört en omfattande kartläggning som visar att skolmåltiderna aldrig har varit så bra som nu. Exempelvis läggs nu i genomsnitt 9,98 kronor per elev och måltid medan andelen ekomat har ökat till nästan 20 procent.

Klicka här och läs rapporten >>


Borås stad leder överenskommelse om minskat matsvinn!

Anette Fleischer är verksamhetsutvecklare inom kost i Borås Stad och leder överenskommelsen Minskat matsvinn från planering till servering. Syftet med överenskommelsen är att minska överproduktionen i storköken, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. 17 kommuner, Västra Götalandsregionens kostverksamhet och Göteborgs universitet deltar.

Läs mer här >>


Det växer så det knakar!

Cesar tittar på växter

I år har det vuxit extra mycket i odlingslådan. César, 2,5 år kikar på de många örterna och salladen han sått tillsammans med kompisarna hos dagmamman. Potatisen kommer att skördas till midsommar då alla barnen ska hjälpa till att göra en potatissallad.

Vad kan vi göra med grönsakerna i lådan? Klicka här för barnvänliga recept >>

Hasselfors garden tipsar om odling med barn >> 

Läs mer om Skolmatsakademins Tema förskola här >>


Göteborg mot 100% ekologiskt kött…

Hur möter ni utmaningen, Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg och bollplank till stadens kostchefer?

–Volymerna på ekologiskt kött ska finnas, men det måste fungera praktiskt också, i köken. När det gäller ekologisk kyckling finns endast en uppfödare i landet, det gör att tillgången är begränsad. Sammanfattningsvis tycker jag att det är positivt att kommunfullmäktige i vår stad har tagit ställning för ekologiskt kött, att de sticker ut hakan med detta beslut. Men vi får ta ett steg i sänder på vår väg för att uppnå målet.

Vill du veta mer om Måltid Göteborg, skicka ett mail till Kristina Magnusson här >>


Ekomatscentrum diagram 25 %Snart i mål!

Ekomatcentrum har summerat 2013 års ekologiska inköp i offentlig sektor. Futtiga två procent återstår.
Läs pressmeddelandet >>

Borlänge och Lund toppar Ekomatsligan

Läs pressmeddelandet och se vilken ligaplats din kommun ligger på >>

 

Diagram från Eko-Mat Centrum

 


SkolmatensvännerSkolmatsval 2014!

Skolmatens Vänner har frågat partiföreträdare för samtliga riksdagspartier om deras visioner och tankar om skolmat.

Vem tror du levde på hamburgare under gymnasietiden? Och vem gömde sin blodpudding?

Svaren finner du här


KorUnga vill veta matens ursprung

Läs Jordbruksverkets undersökning bland ungdomar här >>

 

 

 



Måltiderna på förskolan kan vara dagens höjdpunkter

Läs en sammanfattning av Livsmedelsverkets råd, Bra mat i förskolan >>

 


Bra mat i skolanNya upplagan av Bra Mat i Skolan

Livsmedelsverket har fräschat upp råden Bra Mat i Skolan.

Läs den nya versionen här >>

 

 

 


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m