Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


 

 

Glad sommar


Sommarmeny

Skolmatsakademin bjuder er på en aptitretande meny-mall med försommarsmaker.

 

Sommarmenyn finns som mall i Word i A4 format och A3 format.

Du skriver in din egen text i Word.

Ladda ner sommarmeny som A4 Word-mall här >>

Ladda ner sommarmeny som A3 Word-mall här >>

 

Sommar menyHär visar vi hur sommarmenyn kan se ut när man har lagt in veckans meny!

Klicka på bilden för att se en större bild på vårt exempel på sommarmeny.

 

 

 

 

 

 

 


Välkommen till Skolmatsakademins eftermiddagsseminarium om neuropsykiatriska diagnoser och skolmåltiden!

Nu släpper vi platserna till höstens eftermiddagsseminarium om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (exempelvis ADHD, Damp, Autism m.m) och kost/måltid – med särskilt fokus på skolmåltiderna.

Läs mer och anmäl dig här >>


Soliga nyheter om skolmaten

Hur mycket investerar Sveriges kommuner i skolmaten? Är halvfabrikatens tid förbi? Vad händer på den ekologiska skolmatsfronten?
Skolmatens Vänner har nyligen genomfört en omfattande kartläggning som visar att skolmåltiderna aldrig har varit så bra som nu. Exempelvis läggs nu i genomsnitt 9,98 kronor per elev och måltid medan andelen ekomat har ökat till nästan 20 procent.

Klicka här och läs rapporten >>


Slaget om skolmaten kan börja

Tisdag den 1 juli anordnas De offentliga måltidernas dag i Visby, Almedalen. Temadagen arrangeras av Livsmedelsverket i samarbete med en rad intressanta aktörer. Välkommen till en dag fylld av seminarier, debatter och samtal kring skolmåltider, livsmedelsupphandling och mer därtill!
Läs programmet  >>


Falköpings studenter bjöds på hemgrillat

Studenten i Falköping

Den 5:e juni tog eleverna på Ållebergsgymnasiet i Falköpings kommun studenten och bjöds även i år på grillade hamburgare av kostavdelningens personal. 600 hamburgare gick det åt för att stilla den värsta hungern innan fortsatt studentfirande tog vid. Liksom förra året var det mycket uppskattat av eleverna, så vi får hoppas att det blir som man brukar säga: en gång är ingen gång men två gånger är en vana. Grillarna tillverkades inför förra avslutningen av dåvarande elever på industriprogrammet vid skolan.

Trevlig sommar till er alla önskar Gunvor Olsson, kostekonom i Falköpings kommun.


Borås stad leder överenskommelse om minskat matsvinn!

Anette Fleischer är verksamhetsutvecklare inom kost i Borås Stad och leder överenskommelsen Minskat matsvinn från planering till servering. Syftet med överenskommelsen är att minska överproduktionen i storköken, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. 17 kommuner, Västra Götalandsregionens kostverksamhet och Göteborgs universitet deltar.

Läs mer här >>


Det växer så det knakar!

Cesar tittar på växter

I år har det vuxit extra mycket i odlingslådan. César, 2,5 år kikar på de många örterna och salladen han sått tillsammans med kompisarna hos dagmamman. Potatisen kommer att skördas till midsommar då alla barnen ska hjälpa till att göra en potatissallad.

Vad kan vi göra med grönsakerna i lådan? Klicka här för barnvänliga recept >>

Hasselfors garden tipsar om odling med barn >> 

Läs mer om Skolmatsakademins Tema förskola här >>


Svenskt kött inte alltid bäst

 Rolf Axel Nordström

Krav logotype- Det är alltid bättre att välja ekologiskt kött från annat land än svenskt industrikött, menar Rolf Axel Nordström, grundare av Ängavallen och Skandinaviens första ekoslakteri. Han menar att debatten om danskt kött är snedvriden, då danskarna ligger lång framme i sin ekoproduktion.

- Det finns urbra, hyggliga och dåliga djuruppfödare, i alla länder. Vi måste ställa krav på maten vi äter och veta att djuren haft det bra. Det gör vi om vi väljer ekologiskt. Vi kan inte resonera om djuruppfödning som vore det vilken industri som helst, avrundar Rolf Axel som gärna ser besökare på gården i sommar.

Läs mer om Ängavallen här >> 

Ängavallen på Facebook >>

Ekologiska lantbrukarnas webbplats har mycket att läsa >> 

Ekoweb – din oberoende ekopartner på nätet finner du här >>


Göteborg mot 100% ekologiskt kött…

Hur möter ni utmaningen, Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg och bollplank till stadens kostchefer?

–Volymerna på ekologiskt kött ska finnas, men det måste fungera praktiskt också, i köken. När det gäller ekologisk kyckling finns endast en uppfödare i landet, det gör att tillgången är begränsad. Sammanfattningsvis tycker jag att det är positivt att kommunfullmäktige i vår stad har tagit ställning för ekologiskt kött, att de sticker ut hakan med detta beslut. Men vi får ta ett steg i sänder på vår väg för att uppnå målet.

Vill du veta mer om Måltid Göteborg, skicka ett mail till Kristina Magnusson här >>


Ekomatscentrum diagram 25 %Snart i mål!

Ekomatcentrum har summerat 2013 års ekologiska inköp i offentlig sektor. Futtiga två procent återstår.
Läs pressmeddelandet >>

Borlänge och Lund toppar Ekomatsligan

Läs pressmeddelandet och se vilken ligaplats din kommun ligger på >>

 

Diagram från Eko-Mat Centrum

 


Dålig sömn hos barn ökar risk för fetma

 Barn somnar

Läs om den danska studien här >>

Idefics sömn folder

Ladda ner Idefics folder om sömn här >>


appleSangria, blomkålsnuggets och äppelpajsmoothies…

I Chicago, USA, kan barnen gå i kockskola, ha kul och prova nya recept.

Kika på hemsidan här >>


Utbildningar i hållbar klimat(skol)mat

Du kan redan idag anmäla dig till utbildningar i hållbar klimat(skol)mat med Maja Söderberg i Borås, tisdag 2 september och i Göteborg onsdag 3 september.

Läs mer och anmäl dig på Kalendariet >>


Skövde tog guld i Skolmatsgastro!

Skolmatsgastro 2014

Ett stort grattis till de utomordentligt duktiga och kompetenta kockarna Micaela, Elin och Emmelie i lag Helenas skogsträdgård som den 6/5 tog Skövde segrande ur SkolmatsGastro finalen 2014! Återigen tar Skövde hem segern och Skolmatsakademin representeras på bästa sätt.

Och Skolmatsakademin var på plats!

Helenas skogsträdgård

Läs mer här >>


Vårstädat på Skolmatsakademin!

Nu har vi omorganiserat, städat och uppdaterat. Du hittar  alla receptsamlingar under Receptbanken och allt om Webbenkäten under Skolmatsakademins webbenkät, Tips, idéer, presentationer, bildbank, mediapaketet (med medieskolan) och bordsryttare under Tips, verktyg och material.
Glöm inte att uppdatera dina bokmärken!


SkolmatensvännerSkolmatsval 2014!

Skolmatens Vänner har frågat partiföreträdare för samtliga riksdagspartier om deras visioner och tankar om skolmat.

Vem tror du levde på hamburgare under gymnasietiden? Och vem gömde sin blodpudding?

Svaren finner du här


Attention!

Pojkar tar mat

Under 2014 får skolmaten extra uppmärksamhet. Matlandet 2014 har valt skolmaten som tema för att öka elevernas möjligheter ta in all kunskap som serveras i skolan. En förutsättning för detta är att eleverna äter ordentligt och därför är det viktigt att maten är god, håller hög kvalitet och att barnen kan känna matglädje.

Vårt nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg har därtill fått i uppdrag att ta fram ämnesövergripande pedagogiska verktyg för skolmåltiden så att de traditionella skolämnena kan vävas in i skollunchen på ett pedagogiskt sätt.

Läs mer om Matlandet 2014 >>


Fiskguide

Fina fisken för miljön

Göteborgs kommunfullmäktige har fattat beslut om att allt kött som staden serverar ska vara ekologiskt. Eftersom ekologiskt kött är lite dyrare betyder det att andelen vegetariska rätter och fiskrätter kommer att öka framöver. Eleverna på förskolorna och skolorna i Västra Göteborg har redan fått en försmak av vad detta kommer att innebära. Under Go-to-sea-veckan, som arrangerades av Göteborg & Co under sista veckan i februari, serverades lax, sej och torsk fyra dagar på raken.

Läs mer om Go-to-sea-veckan >>

Läs världsnaturfondens uppdaterade lista av fiskar som är rödlistade – och de som vi kan äta med gott samvete


Ulrika BrunnUlrika har kommit till Skolmatsakademin!

Ulrika Brunn är ny projektsamordnare för Skolmatsakademin. Ulrika är erfaren dietist med ett förflutet inom blandat SLL, Stockholms Läns Landsting där hon har jobbat med SkolmatSverige och haft ett dynamiskt samarbete med många kommuner i landet.

Läs intervjun med Ulrika här >>


Sky logoTipsen som tar din organisation till SKYarna

Nu är vi i hamn berättar Mario Goran som har lotsat det omfattande SKY, Stark Kompetens och Yrkesstolthet i två år. 10 kommuner i Skolmatsakademin har varit med och låtit utbilda sin personal.

-  Vår viktigaste lärdom är att kökspersonalen redan har mycket yrkeskunskaper, men behöver träffas för att utbyta erfarenheter. Yrkesstolthet och självkänsla är något som branschen borde jobba vidare med, förutom att ordna med stimulerande studieresor och mötesplatser, summerar Mario.

Vill din organisation veta mer om hur man planerar ett effektivt och lärande EU-projekt? >>


Tummen uppSkräddarsydd skolmatsenkät
på Orust

Orust kommun tar nu steget längre och får en specialdesignad enkät med två extra frågor om matens plats i klassrummet och om eleverna behöver fler vuxna i matsalen.

- Vi tycker att enkäten är ett enkelt sätt att nå ut till våra gäster, säger kostchef Charlotte Odhe. Efter att ha varit med i Hushållningssällskapets Fokus Matglädje vill vi jobba vidare med kvalitetsfrågor och Skolmatsakademins enkät är lätt att använda. Nu har vi fått en skräddarsydd variant som passar vår verksamhet och det känns riktigt bra.

Skolmats

Våra bästa tips inför webbenkäten

Vill du veta hur vår webenkät funkar? Klicka här >>

Vill du veta mer om webenkäten på Orust? Välkommen att kontakta Charlotte Odhe
KorUnga vill veta matens ursprung

Läs Jordbruksverkets undersökning bland ungdomar här >>

 

 

 

 


SkolmåltidenSkolmåltiden – en viktig del av en bra skola

Torsdag den 7 november lanserade Livsmedelsverket och Skolverket ett gemensamt inspirationsmaterial för att ge skolledare och pedagoger verktyg för att utveckla skolmåltiden till en resurs på skolan. Läs mer på Skolmåltiden - en viktig del av en bra skola.
Materialet visar också på de möjligheter en bra skolmåltid ger. Mat och måltider kräver kunskap, organisation och engagemang, men med detta på plats är de bästa lösningarna oftast enkla!
I arbetet har flera skolledare bidragit med kunskap och erfarenheter. Materialet skickas ut till skolledare på landets alla skolor. Ladda ner Skolmåltiden – en viktig del av en bra skola här.


Mat, frukt och recept bra hjälp i barnens lärande

Hur lär sig barn om mat på ett lustfyllt sätt? Det fick ett 70-tal pedagoger ta del av när det spännande seminariet om måltidspedagogik gick av stapeln i Vara 19 september. Deltagarna fick prova på övningar för alla sinnen ledda av bland annat Hanna Sepp, som till vardags forskar om måltidspedagogik på högskolan i Kristianstad. Lyssna till reportaget i P4 Skaraborg här >>


Livsmedelsverket

Nytt från Livsmedelsverket

Skolmåltider i världsklass

Ta del av inspirerande bilder och idéer från olika delar av landet kring skolmåltider!

Läs mer här >>

Måltiderna på förskolan kan vara dagens höjdpunkter

Läs en sammanfattning av Livsmedelsverkets råd, Bra mat i förskolan >>

 


Boken Mat351 västsvenska ungdomar tycker till i boken Mat!

I boken Mat! tar 351 ungdomar i Västsverige med kraft till orda och kräver mer global rättvisa och en sundare livsstil här hemma. En rad nödvändiga förändringar i vårt levnadssätt lyfts fram. Hit hör exempelvis förslag om mindre av snabbmat och mer köp av produkter från svenskt lantbruk.

Boken är ett resultat av Global Forums Skolprojekt 2012/13 Vår Mat. Projektpartners har varit Sida, Västra Götalandsregionen, LRF Västra Sverige, Göteborgs Stad Miljö, Göteborgs Stad Utbildning, Coop Medlem Väst och Göteborg & Co/ Matlandethuvudstad 2012. Boken är utgiven av Tre Böcker Förlag.


Bra mat i skolanNya upplagan av Bra Mat i Skolan

Livsmedelsverket har fräschat upp råden Bra Mat i Skolan.

Läs den nya versionen här >>

 

 

 


Skolmatsakademins infoblad

Ny i Skolmatsakademin?

Vi har infobladet till dig som jobbar i skolans kök.

Klicka här för att ladda ner infobladet som pdf >>

 

 


Fajten om lunchstressen fortsätter

Skolmatsakademins måltidsmiljöenkät har väckt intresse. Dessa skolor har redan testat enkäten:
Lillegårdsskolan och Partilleskolan i Partille,  Oscar Fredrikskolan i  Göteborg Majorna-Linné,  Säteriskolan och Båtsmansskolan i  Härryda.   

Var med du också så vi får ett bra underlag att jämföra i Skolmatsakademin! Till enkäten här >>

MaricaMarica Gimdal har använt enkäten

-Vi har använt enkäten för att vi vill visa hur det fungerar hos oss. Våra elever har fått minskad tid för att äta från 30 minuter till 20 minuter. Vårt tips är att öppna restaurangen lite tidigare och att införa bordsvärdar som hjälper till i serveringen. Vi har högt tryck - men god stämning i restaurangen.

Kontakta mig om du vill veta mer! 

Marica Gimdal, kökschef på Oscar Fredrikskolan i Majorna-Linné, Göteborg


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland.


<


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBkpiztw||m5wlpmHwz}{|5{muiqt|wBuizqki5oqulitHuirwzvi4tqvvm5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m