Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


Hej Skolmat

Hej Skolmat!

Nu finns verktyg för att använda själva skolmåltiden som ett praktiskt läromedel. Materialet heter ”Hej Skolmat!” och riktar sig till skolrestauranger, lärare och elever i åk 4-6. Materialet består av faktatexter, lärarhandledningar och övningar, där övningarna är kopplade till läroplansmålen för flera av ämnen, exempelvis hem- och konsumentkunskap, svenska och kemi. Till övningarna finns även en affisch och en bordsryttare att beställa.

Gör skollunchen till en viktig del av utbildningen. Ta del av materialet >>


diagramSnart blir det lättare att laga klimatsmart

Datorstöd för kostplanering och näringsberäkning används i de flesta offentliga storköken. Nu har turen kommit till att skapa ett datorstöd för klimatsmarta måltider!

Läs mer om projektet som redan är igång >>


Logo Vi är med

Skolmatsakademins loggor – nu för nedladdning

Nu finns Skolmatsakademins loggor för nedladdning i olika upplösningar. Vill du göra en snygg trycksak eller digital presentation?

Klicka här >>


Bordsryttare förskolaGissa ursprunget!

Denna månad släpper vi en spännande måltidsutmaning för de minsta.

 

 

Ladda ner vår nya bordsryttare för förskolan >>


KålNya kostråd ute på remiss

Ät grönare, lagom mycket och rör dig mer. Det är huvudbudskapen i Livsmedelverkets förslag på uppdaterade kostråd som nu är ute på remiss. Som konsument ska du inte längre behöva välja mellan en god hälsa eller en god miljö.

Uppdatera dig om det nya förslaget här >>


WEECÄr ni det vinnande teamet?

Den 29 juni till 2 juli äger World Environmental Congress rum i Göteborg. Kongressen har lärande för miljö och utveckling som tema och riktar sig till alla som på något sätt arbetar eller har intresse av ämnet: weec2015.org

De skolor i Västra Götaland som dessutom planerar att arbeta med hållbar mat tillsammans med eleverna under våren kommer få chansen att delta i en recepttävling där det vinnande skolteamet får sin mat lagad under kongressmiddagen. Givetvis bjuds vinnarna in att delta under middagen för att få äta, dricka, umgås och ta emot publikens jubel.

Håll utkik! Mer information kommer snart!


Nu ligger äntligen aktivitetsprogrammet för våren 2015 ute!

Till våren har vi ett fullspäckat program. Bli en fena på marknadsföring, printa ut det preliminära programmet, sätt upp det på anslagstavlorna och sprid bland kollegor.

Ladda ner programmet här >>


Svenskt, ekologiskt naturbeteskött på skolmenyn!

Skolan tar ansvar

Bland eleverna på Ängås skola på Orust och på Fridaskolan i Mölnlycke har det nästan blivit vardag.

Läs reportaget om hur det hela går ihop. >>


Tema förskola

Ta hjälp av barnen!

På förskolan Citronfjärilen i Trollhättan är det barnen själva som lägger grunden till bra matvanor.

Se inslaget från Västnytt >>


Vintermeny

Tina upp med Skolmatsakademins
kristallklara vintermeny!

Ladda ner vintermeny som A4 Word mall här >>

Ladda ner vintermeny som A3 Word mall här >>


 


Hur får man eleverna att gilla vegetariskt?

Svaret får du från Munkedal på Den smakfulla bloggen!

 Den smakfulla bloggen


Västra Götalandsregionens ekomatkampanjTanum i topp!

Under 2013 klarade Västra Götalandsregionen, med sina 29 procent, regeringens mål om att minst 25 procent av maten i de offentliga köken ska vara ekologisk. Sämre ställt var det bland kommunerna i regionen som hamnade på i genomsnitt 21 procent ekologiskt. Bäst bland kommunerna i Västra Götaland var Tanum med hela 35 procent.

Se vilka kommuner som placerade sig bäst i Ekomatsligan >>

Västra Götalandsregionen står fast vid målen om ökad andel ekologiskt >>


Hållbara måltiderÖrebro län avrundar projekt för hållbara måltider

Under 2014 har Örebro län satsat på projektet Hållbara måltider, som har verkat för att göra de offentliga måltiderna i länet mer klimatsmarta. Sammanlagt har 50 personer från 13 offentliga kök i länet deltagit. Slutresultat: ökad kunskap och förståelse, nya metoder och arbetssätt samt en bok med kökens bästa vegetariska recept.

Skolmatsakademin pratade med projektledare Elsa Fries >>


preziZooma in vårt miljöarbete

Den 20 november presenterade Ulrika Brunn hur Skolmatsakademin och kommunerna arbetar klimat- och miljöfokuserat. Presentationen, som var baserad på det internetbaserade programmet Prezi, vände sig till SIKs Mat & Miljö-nätverk.

Ta del av presentationen du också. >>


Ökad mångfald i skolrestaurangerna

Bordsryttare tema mångfald

Den 27 november är det dags för seminariet ”Mångfald i vardagen – krock eller möte” i Göteborg. Intresset är stort och redan nu är så gott som samtliga platser bokade. Men inte nog med det. Nu släpper vi även fyra nya bordsryttare på temat mångfald: Muslimska måltiden, Judiska måltiden, Världens frukostar och Den svenska matkulturen.

Bordsryttare mall i Word att ladda nerPlus en bordsryttarmall som gör det möjligt att göra egna bordsryttare.

Ladda ner bordsryttare och bordsryttarmall här >>

Ps!

Spana gärna in den nya versionen av Skolmatsakademins enkla powerpoint – nu med ökad mångfald. Vill du komponera ihop din egen powerpoint? Välj valfria motiv ur vår bildbank!

Ladda ner powerpointmall här >>

Skolmatsakademins bildbank >>


Skolmåltid kvalitet

Ny funktion för ännu bättre skolmåltider

Det webbaserade kvalitetsverktyget SkolmatSverige har äntligen kommit med en ny efterlängtad funktion. Syftet är att hjälpa kostchefer i kommunerna att följa upp och utveckla skolmåltidsverksamheten. Med den nya funktionen kan den som är ansvarig få en helhetsbild och en resultatrapport över kvaliteten på kommunens skolmåltider.

Läs mer >>


Webbinarium

Missade du webbinariet om Mat och Miljö?

Nu får du chansen igen! Hållbar utveckling i Väst höll nyligen ett webbinarium på temat Mat och Miljö. Medverkade gjorde bland andra Ann-Christine Gustafsson, kostchef i Mariestads kommun, som delade med sig av sitt framgångsrecept för att få in fler lokala producenter i sin upphandling.

Var med om webbinariet här >>


Svensk flaggaTry Swedish!

Sverige är ett av endast fyra eller fem länderna i världen som erbjuder gratis skollunch till alla elever oberoende av föräldrarnas inkomst. Snart kanske vi till och med kan exportera detta unika koncept! Try Swedish är webbplats med en öppen inbjudan från Sverige till resten av världen att utforska vår matkultur. Under rubriken Schooled in Food får besökarna följa med till det svenska skolköket, här representerat av kocken Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge.

Följ med du också >>


Antonia AnderssonSkolmatsakademin får förstärkning

Antonia Andersson studerar tredje och sista året på Måltidsprogrammet vid Örebro universitet i Grythyttan. Under november – december kommer hon att göra en sammanställning och utvärdering av de kostpolicyer som finns avseende andel ekologiska livsmedel och hur de ekonomiska satsningarna ser ut i våra medlemskommuner och i regionen i stort. Denna sammanställning kan leda till ett bättre gemensamt utvecklingsarbete för nätverket i framtiden.

Läs intervjun med henne >>


Bamse tidningTa hjälp av Bamse

Nu har en specialutgåva av Bamse-tidningen på temat mat och hälsa tagits fram av folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, tillsammans med kommunerna i Västra Götaland. Specialutgåvans innehåll bygger på "Hälsoraketen - metodhandbok för hälsofrämjande och förbyggande insatser mot livstilsrelaterad ohälsa hos barn". Använd Bamse-tidningen gärna som verktyg för att få igång samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare.

Läs mer om Bamse-tidningen här >>


Duka upp till Hållbar klimatskolmat med sprillans nya klimatbordsryttare

Klimatsmarta bordsryttare
Ladda ner våra nya klimatsmarta bordsryttare:
Hur klimatsmart blev du idag?
Varmt eller kallt?

Klimatsmart mat bordsryttareTema klimatsmart

Du hittar alla klimatbordsryttare här eller under Inspirationsmaterial.

Håll utkick! Bordsryttare på temat Förskola och Mångfald kommer under hösten


Soliga nyheter om skolmaten

Hur mycket investerar Sveriges kommuner i skolmaten? Är halvfabrikatens tid förbi? Vad händer på den ekologiska skolmatsfronten?
Skolmatens Vänner har nyligen genomfört en omfattande kartläggning som visar att skolmåltiderna aldrig har varit så bra som nu. Exempelvis läggs nu i genomsnitt 9,98 kronor per elev och måltid medan andelen ekomat har ökat till nästan 20 procent.

Klicka här och läs rapporten >>


Borås stad leder överenskommelse om minskat matsvinn!

Anette Fleischer är verksamhetsutvecklare inom kost i Borås Stad och leder överenskommelsen Minskat matsvinn från planering till servering. Syftet med överenskommelsen är att minska överproduktionen i storköken, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. 17 kommuner, Västra Götalandsregionens kostverksamhet och Göteborgs universitet deltar.

Läs mer här >>


Göteborg mot 100% ekologiskt kött…

Hur möter ni utmaningen, Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg och bollplank till stadens kostchefer?

–Volymerna på ekologiskt kött ska finnas, men det måste fungera praktiskt också, i köken. När det gäller ekologisk kyckling finns endast en uppfödare i landet, det gör att tillgången är begränsad. Sammanfattningsvis tycker jag att det är positivt att kommunfullmäktige i vår stad har tagit ställning för ekologiskt kött, att de sticker ut hakan med detta beslut. Men vi får ta ett steg i sänder på vår väg för att uppnå målet.

Vill du veta mer om Måltid Göteborg, skicka ett mail till Kristina Magnusson här >>


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götal


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m