Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!Facebook

 


Glad påsk

Vårstädat på Skolmatsakademin!

Nu har vi omorganiserat, städat och uppdaterat. Du hittar  alla receptsamlingar under Receptbanken och allt om Webbenkäten under Skolmatsakademins webbenkät, Tips, idéer, presentationer, bildbank, mediapaketet (med medieskolan) och bordsryttare under Tips, verktyg och material.
Glöm inte att uppdatera dina bokmärken!


Nytt på den Smakfulla bloggen

Den smakfulla bloggen

Följ Ulrikas skolmatsresa här!


Öppna fönstret för mera grönsaker!

Tema förskola

När barn är 0-2 är de som mest mottagliga för nya smaker. Det är då deras ”smakfönster”, window of opportunity, är vidöppet. Föräldrar och barnomsorgen ska passa på att introducera olika sorters grönsaker i barnets mat under den här perioden. Variation, repetition och uthållighet, manar forskargruppen bakom habeat project, ett EU-finansierat forskningsprojekt där sex länder har deltagit.

Läs inspirationsboken till föräldrar här

Rekommendationer till förskolan finner du här


Till dig som ännu inte är anmäld!

Det är nu hög tid att anmäla sig till seminariet ”Skolmåltiden – för mål i tiden” som genomförs på 5 olika orter!"
SIK välkomnar er beslutsfattare inom skolmaten till en seminariedag med tips och goda exempel på förbättringsarbete som faktiskt gör skillnad.

  • Göteborg den 3 juni
  • Lund den 14 maj
  • Linköping den 15 maj
  • Stockholm den 19 maj
  • Örnsköldsvik den 20 maj

Läs inbjudan från SIK i samarbete med Kost & Näring

Du kan anmäla dig här


SkolmatensvännerSkolmatsval 2014!

Skolmatens Vänner har frågat partiföreträdare för samtliga riksdagspartier om deras visioner och tankar om skolmat.

Vem tror du levde på hamburgare under gymnasietiden? Och vem gömde sin blodpudding?

Svaren finner du här


EkomatcentrumNyhetsbrev från EkoMatCentrum, april 2014

Lilla ekomatsligen – dags att nominera skolor och förskolor till Lilla Ekomatsligan, sid 2
Hönsen ute viktigast – om konsumenten får bestämma, sid 3
Allt mer ekologiskt på faten – ekoförsäljningen ökade med 13 proicent under 2013, sid 4
Upphandling i små "munsbitar" – ska locka fler producenter till att lämna anbud, sid 8
Nya kurser för skola, förskola och storkök – dags att boka in vårens och höstens kurser, sid 12

Läs nyhetsbrevet här


Sänkt volym ger belåtnare matgäster

Jättestenskola

På Jättestensskolan på södra Hisingen i Göteborg har man lyckats skruva ner ljudvolymen i skolrestaurangen med åtskilliga decibel. Ljudabsorberande material och ”tysta kvarten” är något att låta sig inspireras av.

Läs mer här >>


Kick-off för Skolmatsakademin 2014

Nätverksträff för Skolmatsakademins kontaktpersoner, torsdagen den 24 april på Burgårdens konferenscentrum, Göteborg.
Anmäl dig här och nu >>


Den smakfulla bloggenSmaka på den nya bloggen

Nu är det premiär för den Smakfulla bloggen – en blogg om och för dig som är med i Skolmatsakademin. Bloggen är tänkt som en buffé fylld med goda exempel och roliga reportage från skolmatsvärlden som jag hoppas ska ge dig många aha-upplevelser. Jag som har startat den heter Ulrika Brunn och är ny projektsamordnare för Skolmatsakademin. Har du några tips, uppslag till inlägg eller funderingar?

Skriv ett mail – eller ännu hellre – kika in på Den Smakfulla Bloggen och skriv en kommentar. Bloggen finner du på www.smakfullabloggen.blogspot.se eller klicka på blogg-loggan. Den är redan igång! Läs gärna  inlägget om hur en skola i Uddevalla har tagit in maten i undervisningen eller om skolmatsveckan som har firats i hela norden under vecka 12.


Utbilda dig inom måltidspedagogik!

Vill du få fördjupad kompetens inom måltidspedagogik och kunna handleda andra pedagoger för att sprida kompetensen vidare inom förskolan? Nu har du en unik chans! Nationellt Centrum för Måltiden beviljats medel från Jordbruksverket och söker nu 12 pedagoger och kockar inom förskolan som brinner för att ha maten som en del i den pedagogiska verksamheten. Via fyra utbildningsdagar och 12 veckors praktiskt arbete på din avdelning får du specialkompetens inom en mängd områden som barns matvanor, utomhusmatlagning, odling, barn i köket och mycket mer. Utbildningen är helt kostnadsfri och bidrag finns för resor och logi.

Klicka här för att få veta mer och ansöka >>


Attention!

Pojkar tar mat

Under 2014 får skolmaten extra uppmärksamhet. Matlandet 2014 har valt skolmaten som tema för att öka elevernas möjligheter ta in all kunskap som serveras i skolan. En förutsättning för detta är att eleverna äter ordentligt och därför är det viktigt att maten är god, håller hög kvalitet och att barnen kan känna matglädje.

Vårt nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg har därtill fått i uppdrag att ta fram ämnesövergripande pedagogiska verktyg för skolmåltiden så att de traditionella skolämnena kan vävas in i skollunchen på ett pedagogiskt sätt.

Läs mer om Matlandet 2014 >>


SM i skolmat närmar sig

Skövde, bild från Skövde tidningen

Bild: Malin Holgersson/Skövde Nyheter

Skolmatsgastro 2014Nu är det klart vilka skolkökslag som går till semifinal i SkolmatsGastro 2014. Bland de tio utvalda lagen finner vi bland andra Helenas Skogsträdgård, Skövde och Fridaskolan, Trollhättan. Den 26 mars vet vi vilka lag som har gått vidare till finalen, som den 6 maj tävlar om en gastronomisk inspirationsresa till Schweiz. Skolmatsakademin önskar de båda lagen lycka till!
Läs reportage i Skövde Nyheter >>

Läs mer om SkolmatsGastro 2014 >>


Internationella skolmatsdagenVill ni representera Sverige?

Den 6 mars inföll Internationella Skolmatsdagen. Som initiativtagare står Storbritannien och USA och syftet är att utbyta erfarenheter om skolans möjligheter att främja goda matvanor. Organisationen har bland annat skapat ett lektionsrum på Skype där man söker skolmatsberättelser från hela världen.

Läs mer och bli den första skolan att representera Sverige!


Fiskguide

Fina fisken för miljön

Göteborgs kommunfullmäktige har fattat beslut om att allt kött som staden serverar ska vara ekologiskt. Eftersom ekologiskt kött är lite dyrare betyder det att andelen vegetariska rätter och fiskrätter kommer att öka framöver. Eleverna på förskolorna och skolorna i Västra Göteborg har redan fått en försmak av vad detta kommer att innebära. Under Go-to-sea-veckan, som arrangerades av Göteborg & Co under sista veckan i februari, serverades lax, sej och torsk fyra dagar på raken.

Läs mer om Go-to-sea-veckan >>

Läs världsnaturfondens uppdaterade lista av fiskar som är rödlistade – och de som vi kan äta med gott samvete


Vad lagar ni under Nordisk skolmatsvecka?

Den 23 mars infaller Nordens Dag, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet undertecknades år 1962. Vill ni också fira händelsen? Duka upp till Nordisk skolmatsvecka! Årets tema för skolmatsveckan, som pågår under vecka 12, är Ny nordisk mat, med recept från hela Norden.

Läs mer om Nordisk skolmatsvecka >>

Klicka här för recepten >>


Nyhetsbrev från EkoMatCentrum, februari 2014

Läs om EKOGALAN 2014 – ekologiska marknaden fortsätter att öka, sid 2
100 PROCENT EKO– mål i fem kommuner, sid 3
UPPSVING FÖR EKOBANANER – giftlarm ger ökad försäljning av ekobananer, sid 6 och 7
WWF RÖDLISTAR VÄSTKUSTRÄKAN – risk för överfiske ledde till rödlistning, sid 8

Läs nyhetsbrevet från EkoMatCentrum här >>


Ulrika BrunnUlrika har kommit till Skolmatsakademin!

Ulrika Brunn är ny projektsamordnare för Skolmatsakademin. Ulrika är erfaren dietist med ett förflutet inom blandat SLL, Stockholms Läns Landsting där hon har jobbat med SkolmatSverige och haft ett dynamiskt samarbete med många kommuner i landet.

Läs intervjun med Ulrika här >>


Skolkocken som pluggar vidare
Elin Hansson

I skolköken lär man sig grunderna – bemötande, laga till många och laga gott. Nu är det dags att gå vidare menar Elin 25, som pluggar på yrkeshögskola i Mölndal.

Läs Elins berättelse här >>

Läs mer om utbildningen här och se filmen >>


Sky logoTipsen som tar din organisation till SKYarna

Nu är vi i hamn berättar Mario Goran som har lotsat det omfattande SKY, Stark Kompetens och Yrkesstolthet i två år. 10 kommuner i Skolmatsakademin har varit med och låtit utbilda sin personal.

-  Vår viktigaste lärdom är att kökspersonalen redan har mycket yrkeskunskaper, men behöver träffas för att utbyta erfarenheter. Yrkesstolthet och självkänsla är något som branschen borde jobba vidare med, förutom att ordna med stimulerande studieresor och mötesplatser, summerar Mario.

Vill din organisation veta mer om hur man planerar ett effektivt och lärande EU-projekt? >> 


Tummen uppSkräddarsydd skolmatsenkät
på Orust

Orust kommun tar nu steget längre och får en specialdesignad enkät med två extra frågor om matens plats i klassrummet och om eleverna behöver fler vuxna i matsalen.

- Vi tycker att enkäten är ett enkelt sätt att nå ut till våra gäster, säger kostchef Charlotte Odhe. Efter att ha varit med i Hushållningssällskapets Fokus Matglädje vill vi jobba vidare med kvalitetsfrågor och Skolmatsakademins enkät är lätt att använda. Nu har vi fått en skräddarsydd variant som passar vår verksamhet och det känns riktigt bra.

Skolmats

Våra bästa tips inför webbenkäten

Vill du veta hur vår webenkät funkar? Klicka här >>

Vill du veta mer om webenkäten på Orust? Välkommen att kontakta Charlotte Odhe
KorUnga vill veta matens ursprung

Läs Jordbruksverkets undersökning bland ungdomar här >>

 

 

 

 


SkolmåltidenSkolmåltiden – en viktig del av en bra skola

Torsdag den 7 november lanserade Livsmedelsverket och Skolverket ett gemensamt inspirationsmaterial för att ge skolledare och pedagoger verktyg för att utveckla skolmåltiden till en resurs på skolan. Läs mer på Skolmåltiden - en viktig del av en bra skola.
Materialet visar också på de möjligheter en bra skolmåltid ger. Mat och måltider kräver kunskap, organisation och engagemang, men med detta på plats är de bästa lösningarna oftast enkla!
I arbetet har flera skolledare bidragit med kunskap och erfarenheter. Materialet skickas ut till skolledare på landets alla skolor. Ladda ner Skolmåltiden – en viktig del av en bra skola här.


Framtidens klimatsmarta skolmat

Se presentationerna från Framtidens klimatsmarta skolmat den 31 oktober.


Mat, frukt och recept bra hjälp i barnens lärande

Hur lär sig barn om mat på ett lustfyllt sätt? Det fick ett 70-tal pedagoger ta del av när det spännande seminariet om måltidspedagogik gick av stapeln i Vara 19 september. Deltagarna fick prova på övningar för alla sinnen ledda av bland annat Hanna Sepp, som till vardags forskar om måltidspedagogik på högskolan i Kristianstad. Lyssna till reportaget i P4 Skaraborg här >>


Livsmedelsverket

Nytt från Livsmedelsverket

Skolmåltider i världsklass

Ta del av inspirerande bilder och idéer från olika delar av landet kring skolmåltider!

Läs mer här >>

Måltiderna på förskolan kan vara dagens höjdpunkter

Läs en sammanfattning av Livsmedelsverkets råd, Bra mat i förskolan >>

 


Boken Mat351 västsvenska ungdomar tycker till i boken Mat!

I boken Mat! tar 351 ungdomar i Västsverige med kraft till orda och kräver mer global rättvisa och en sundare livsstil här hemma. En rad nödvändiga förändringar i vårt levnadssätt lyfts fram. Hit hör exempelvis förslag om mindre av snabbmat och mer köp av produkter från svenskt lantbruk.

Boken är ett resultat av Global Forums Skolprojekt 2012/13 Vår Mat. Projektpartners har varit Sida, Västra Götalandsregionen, LRF Västra Sverige, Göteborgs Stad Miljö, Göteborgs Stad Utbildning, Coop Medlem Väst och Göteborg & Co/ Matlandethuvudstad 2012. Boken är utgiven av Tre Böcker Förlag.


Bra mat i skolanNya upplagan av Bra Mat i Skolan

Livsmedelsverket har fräschat upp råden Bra Mat i Skolan.

Läs den nya versionen här >>

 

 

 


Skolmatsakademins infoblad

Ny i Skolmatsakademin?

Vi har infobladet till dig som jobbar i skolans kök.

Klicka här för att ladda ner infobladet som pdf >>

 

 


Fajten om lunchstressen fortsätter

Skolmatsakademins måltidsmiljöenkät har väckt intresse. Dessa skolor har redan testat enkäten:
Lillegårdsskolan och Partilleskolan i Partille,  Oscar Fredrikskolan i  Göteborg Majorna-Linné,  Säteriskolan och Båtsmansskolan i  Härryda.   

Var med du också så vi får ett bra underlag att jämföra i Skolmatsakademin! Till enkäten här >>

MaricaMarica Gimdal har använt enkäten

-Vi har använt enkäten för att vi vill visa hur det fungerar hos oss. Våra elever har fått minskad tid för att äta från 30 minuter till 20 minuter. Vårt tips är att öppna restaurangen lite tidigare och att införa bordsvärdar som hjälper till i serveringen. Vi har högt tryck - men god stämning i restaurangen.

Kontakta mig om du vill veta mer! 

Marica Gimdal, kökschef på Oscar Fredrikskolan i Majorna-Linné, Göteborg


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland.Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB}tzqsi5jz}vvH%vizi5{muiqt|wBkpiztw||m5wlpmHwz}{|5{muiqt|wBuizqki5oqulitHuirwzvi4tqvvm5ow|mjwzo5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{muiqt|wBrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{mrw{mnqvi5jwlqvH%vozmoqwv5{m