Logotyp                    Den smakfulla bloggen

Facebook

Hitta Skolmatsakademin på Facebook!


Kommuner som är medlemmar i SkolmatsakademinVi växer och blir fler – Välkomna alla nya! 

I år är vi fler kommuner och stadsdelar än någonsin som utgör Skolmatsakademin. Ett varmt välkomna till ett nytt år hälsar jag alla "gamla" medlemmar och ett extra varmt välkomna till våra nya medlemmar för i år: 

  • Essunga kommun
  • Färgelanda kommun
  • Gullspångs kommun
  • Karlsborgs kommun
  • Kungälvs kommun och sist men inte minst
  • Trollhättans Stad

Dessutom har Skolmatsakademin bytt kontor och vi har nya kontaktuppgifter. Vill du komma i kontakt med oss så hittar du våra nya kontaktuppgifter här>>


Vårmeny exempelDet våras för skolmaten – nya menymallar finns för nedladdning

Se vårmeny som en större bild här >>

Ladda ner vårmeny som A4 Word-mall här >>


Ladda ner vårmeny som A3 Word-mall här >>

 

 Tävlingsinbjudan: Är ni det vinnande teamet?

WEEC

Den 29 juni till 2 juli äger World Environmental Congress rum i Göteborg. Kongressen har lärande för miljö och utveckling som tema och riktar sig till alla som på något sätt arbetar eller har intresse av ämnet: weec2015.org

De skolor i Västra Götaland som dessutom planerar att arbeta med hållbar mat tillsammans med eleverna under våren har chansen att delta i en recepttävling där det vinnande skolteamet får sin mat lagad under kongressmiddagen. Givetvis bjuds vinnarna in att delta under middagen för att få äta, dricka, umgås och ta emot publikens jubel.

Klicka här för mer info och tävlingsinbjudan >>
Tävlingen startade under februari månad men ännu finns gott om tid innan tävlingsbidraget ska lämnas in. Skynda er och utse ert skolteam idag!


Fisk appFiskguiden 2015 – nu även som app

Vill du ha reda på vilka firrar som är gröna, gula och röda? 
WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns i år även som app.

Med Fiskguiden i din telefon har du alltid de senast uppdaterade råden nära till hands – här kan du se hur appen fungerar, ladda ner den gratis och du hittar även Fiskguiden i pdf-format, precis som vanligt ! 

 


Hur sätter man guldkant på vardagen?

Lilla Edet visar hur de arrangerade festernas fest på Nobeldagen - exklusivt för Den smakfulla bloggen!

 Den smakfulla bloggen


Lokalt producerad mat – gemensam satsning i Västra Götaland

– Mitt fokus är att medverka till att producenterna och kommunerna hittar varandra, får förutsättningar för kompetensutveckling och att fler lokal- och regionalproducerade råvaror används i de offentliga måltiderna, säger Pernilla Fischerström, ny processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Läs mer>> om hur Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland samarbetar eller kontakta Pernilla Fischerström om du är intresserad av att veta mer.


Kvinnliga kockarVesta – Kocknätverket för kvinnor

Med hjälp av Västra Götalandsregionen har Vesta dragits igång, ett kocknätverk för kvinnor. Vesta är härdens gudinna vars eld aldrig fick slockna.


I Facebookgruppen Vesta pratar skolkockar, krögare, producenter och journalister om måltidsbranschen i Västra Götaland. Syftet är att ge kvinnor ett ökat branschnätverk, att göra dem mer synliga i media och att lyfta varandra. Ett forum för idéutbyte och på sikt kan det bli träffar på olika teman som mentorskap, kocktävlingar och nätmobbing. 
Gå med du också!

Med vänliga hälsningar
Alice Brax genom Skolmatsakademin 


SLV Kompetenscentrum

Det rör på sig kring offentliga måltider på Livsmedelsverket 

"Livsmedelsverket ges fortsatt uppdrag att driva och vidareutveckla kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg" - så står det i årets regleringsbrev från Regeringen till Livsmedelsverket vilket vi på Skolmatsakademin självklart tycker är väldigt glädjande. Dessutom förstärks nu kompetenscentrumets team med nya personer och vi blir ännu fler som arbetar för de goda offentliga måltiderna i Sverige.
Fortsättning föjer!

Hej Skolmat

Hej Skolmat!

Nu finns verktyg för att använda själva skolmåltiden som ett praktiskt läromedel. Materialet heter ”Hej Skolmat!” och riktar sig till skolrestauranger, lärare och elever i åk 4-6. Materialet består av faktatexter, lärarhandledningar och övningar, där övningarna är kopplade till läroplansmålen för flera av ämnen, exempelvis hem- och konsumentkunskap, svenska och kemi. Till övningarna finns även en affisch och en bordsryttare att beställa.

Gör skollunchen till en viktig del av utbildningen. Ta del av materialet >>


diagramSnart blir det lättare att laga klimatsmart

Datorstöd för kostplanering och näringsberäkning används i de flesta offentliga storköken. Nu har turen kommit till att skapa ett datorstöd för klimatsmarta måltider!

Läs mer om projektet som redan är igång >>


Logo Vi är med

Skolmatsakademins loggor – nu för nedladdning

Nu finns Skolmatsakademins loggor för nedladdning i olika upplösningar. Vill du göra en snygg trycksak eller digital presentation?

Klicka här >>


Bordsryttare förskolaGissa ursprunget!

Denna månad släpper vi en spännande måltidsutmaning för de minsta.

 

 

Ladda ner vår nya bordsryttare för förskolan >>


KålNya kostråd ute på remiss

Ät grönare, lagom mycket och rör dig mer. Det är huvudbudskapen i Livsmedelverkets förslag på uppdaterade kostråd som nu är ute på remiss. Som konsument ska du inte längre behöva välja mellan en god hälsa eller en god miljö.

Uppdatera dig om det nya förslaget här >>


Nu ligger äntligen aktivitetsprogrammet för våren 2015 ute!

Till våren har vi ett fullspäckat program. Bli en fena på marknadsföring, printa ut det preliminära programmet, sätt upp det på anslagstavlorna och sprid bland kollegor.

Ladda ner programmet här >>


Svenskt, ekologiskt naturbeteskött på skolmenyn!

Skolan tar ansvar

Bland eleverna på Ängås skola på Orust och på Fridaskolan i Mölnlycke har det nästan blivit vardag.

Läs reportaget om hur det hela går ihop. >>


Tema förskola

Ta hjälp av barnen!

På förskolan Citronfjärilen i Trollhättan är det barnen själva som lägger grunden till bra matvanor.

Se inslaget från Västnytt den 9 december 2014 >>


Västra Götalandsregionens ekomatkampanjTanum i topp!

Under 2013 klarade Västra Götalandsregionen, med sina 29 procent, regeringens mål om att minst 25 procent av maten i de offentliga köken ska vara ekologisk. Sämre ställt var det bland kommunerna i regionen som hamnade på i genomsnitt 21 procent ekologiskt. Bäst bland kommunerna i Västra Götaland var Tanum med hela 35 procent.

Se vilka kommuner som placerade sig bäst i Ekomatsligan >>

Västra Götalandsregionen står fast vid målen om ökad andel ekologiskt >>


Hållbara måltiderÖrebro län avrundar projekt för hållbara måltider

Under 2014 satsade Örebros län på projektet Hållbara måltider, som har verkat för att göra de offentliga måltiderna i länet mer klimatsmarta. Sammanlagt har 50 personer från 13 offentliga kök i länet deltagit. Slutresultat: ökad kunskap och förståelse, nya metoder och arbetssätt samt en bok med kökens bästa vegetariska recept.

Skolmatsakademin pratade med projektledare Elsa Fries >>


preziZooma in vårt miljöarbete

Den 20 november 2014 presenterade Ulrika Brunn hur Skolmatsakademin och kommunerna arbetar klimat- och miljöfokuserat. Presentationen, som var baserad på det internetbaserade programmet Prezi, vände sig till SIKs Mat & Miljö-nätverk.

Ta del av presentationen du också. >>


Ökad mångfald i skolrestaurangerna

Bordsryttare tema mångfald

Kolla in våra fyra nya bordsryttare på temat mångfald: Muslimska måltiden, Judiska måltiden, Världens frukostar och Den svenska matkulturen. De publicerades i höstas i samband med seminariet ”Mångfald i vardagen – krock eller möte”  som vi höll i Göteborg.

Bordsryttare mall i Word att ladda nerPlus en bordsryttarmall som gör det möjligt att göra egna bordsryttare.

Ladda ner bordsryttare och bordsryttarmall här >>

Psst!

Spana gärna in den nya versionen av Skolmatsakademins enkla powerpoint – nu med ökad mångfald. Vill du komponera ihop din egen powerpoint? Välj valfria motiv ur vår bildbank!

Ladda ner powerpointmall här >>

Skolmatsakademins bildbank >>


Skolmåltid kvalitet

Ny funktion för ännu bättre skolmåltider

Det webbaserade kvalitetsverktyget SkolmatSverige kom i höstas med en ny efterlängtad funktion. Syftet är att hjälpa kostchefer i kommunerna att följa upp och utveckla skolmåltidsverksamheten. Med den nya funktionen kan den som är ansvarig få en helhetsbild och en resultatrapport över kvaliteten på kommunens skolmåltider.

Läs mer >>


Webbinarium

Missade du webbinariet om Mat och Miljö?

Nu får du chansen igen! Hållbar utveckling i Väst höll nyligen ett webbinarium på temat Mat och Miljö. Medverkade gjorde bland andra Ann-Christine Gustafsson, kostchef i Mariestads kommun, som delade med sig av sitt framgångsrecept för att få in fler lokala producenter i sin upphandling.

Var med om webbinariet här >>


Svensk flaggaTry Swedish!

Sverige är ett av endast fyra eller fem länderna i världen som erbjuder gratis skollunch till alla elever oberoende av föräldrarnas inkomst. Snart kanske vi till och med kan exportera detta unika koncept! Try Swedish är webbplats med en öppen inbjudan från Sverige till resten av världen att utforska vår matkultur. Under rubriken Schooled in Food får besökarna följa med till det svenska skolköket, här representerat av kocken Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge.

Följ med du också >>

 


Bamse tidningTa hjälp av Bamse

Nu har en specialutgåva av Bamse-tidningen på temat mat och hälsa tagits fram av folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, tillsammans med kommunerna i Västra Götaland. Specialutgåvans innehåll bygger på "Hälsoraketen - metodhandbok för hälsofrämjande och förbyggande insatser mot livstilsrelaterad ohälsa hos barn". Använd Bamse-tidningen gärna som verktyg för att få igång samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare.

Läs mer om Bamse-tidningen här >>


Duka upp till Hållbar klimatskolmat med sprillans nya klimatbordsryttare

Klimatsmarta bordsryttare
Ladda ner våra nya klimatsmarta bordsryttare:
Hur klimatsmart blev du idag?
Varmt eller kallt?

Klimatsmart mat bordsryttareTema klimatsmart

Du hittar alla klimatbordsryttare här eller under Inspirationsmaterial.


Vad är Skolmatsakademin?

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Nätverket vänder sig till dig som är verksam inom skolan och skolrestaurangen. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götal

 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBxmzvqtti5nq{kpmz{|zwuHtiv{{|%yzmt{mv5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH%vizi5{m}tzqsi5jz}vvH%vizi5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{m