Om Clas Borgström

Framgångsrik advokat, f d JämO och jämställdhetspolitisk talesman. Claes är en färgstark person som kraftfullt drivit jämställdhetsfrågor under många år, framför allt under tiden som JämO under åren 2000 - 2007. Han har bl a gett uttryck för att det i Sverige pågår en systematisk diskriminering av kvinnor och att det inte är okunskap som ligger bakom motståndet mot jämställdhet i Sverige utan att det är en maktfråga.

 

Jämställdhet är inte målet utan medel för att få ett bättre samhälle


Den 12 december bjöd  Samordningsförbundet Göteborg Väster, Göteborg Centrum och Samordningsförbundet Mölndal, Partille, Härryda, Lerum och Alingsås in till en spännande föreläsning med f d Jämo Claes Borgström. Temat för dagen var ”Kön, maktspråk och härskartekniker” och drygt 100 personer bänkade sig på Göteborgs Stadsmuseum.

Claes Borgström inledde med att berätta om sitt stora engagemang kring jämställdhetsfrågor och att de ”genusglasögon” han en gång tagit på sig, är omöjliga att ta av. Borgström gav oss en internationell, både historisk och nutida exposé över hur det är ställt med jämställdheten. Vid flera tillfällen lyfte han fram den viktiga Kvinnomaktsutredningen och den påverkan utredningen åstadkommit.

Borgström pekade på vikten av att jämställdhetsarbetet måste bedrivas på alla plan och även inom områden som kan tyckas små och mindre viktiga. Frågan om kvotering i styrelser rör personligen få individer, men har ändå en stor betydelse. Borgström anser inte att frågan om att kvotera in kvinnor är särskilt svår, eftersom män idag kvoterar in män.

Claes Borgström visade också väldigt tydligt att det är viktigt att vi inser att alla tjänar på jämställdhet, såväl kvinnor som män och att vi måste arbeta aktivt för att att få till en förändring så att vi alla har makt att forma samhället och våra egna liv.

De arrangerande samordningsförbunden arbetar aktivt med jämställdhetsintegrering i sina förbund. Är du intresserad av mer information kring hur detta arbete går till, kontakta Karin Martinsson, förbundschef Gbg Väster, tfn 010-486 71 24.

”Det passiva motståndet är det svåraste motståndet”

  


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB&|qvi5|qjjtqvoH%vozmoqwv5{m|qvi5|qjjtqvoH%vozmoqwv5{muiqt|wB{iu%vmzsiv%voH%vozmoqwv5{m{iu%vmzsiv%voH%vozmoqwv5{m